Den 3 oktober 2009 startade Lotta Kristensson sitt lilla bageri i en hörnlokal i Aröd. Lottas Bak&Form har växt och hittat sig själv sedan dess. Den 21 oktober 2015 slog bageriet upp dörrarna till sin nya lokal precis vid havet i Bleket; så som vi idag känner till det. Byggnaden är byggd för att rymma just precis Lottas Bak&Form då Lotta var med under byggnationsprocessen. När Lotta 2022 valde att gå i pension ville vi fortsätta bevara denna knytpunk och detta unika bageri som Lotta byggt upp.
Numera ägs och drivs bageriet av oss, Emma Skoglund och Hella Selle.
Vi har tagit del av Eldrimners SM i Mathantverk sedan vi tagit över bageriet och fått flera guldvinster för våra bröd. Detta är en fortsättning i Lottas fotspår som under alla år vunnit med sina bröd; ett testamente på utmärkt skicklighet i mathantverk och smaksäkerhet i bröden. Vi är glada och stolta att få ta del av dessa utmärkelser och ser framemot att få dela vår entusiasm med dig!
Genom att ha jobbat i bageriet sedan 2013 har Hella sett Lottas Bak&Form växa och förändras. Efter egna studier i Vänersborg och Malmö återvände hon till Tjörn 2020 och har här lärt sig Lottas sätt att baka. Hella är mest bland degarna och ansvarar för kreativa och säsongsbaserade smaker för bröden och pizzorna. Hennes starka intresse för att ta tillvara på alla råvaror in i det sista samt det som finns i säsong leder till både tydliga och nya smakkombinationer.
"För mig är bageriet en knytpunkt där småskaliga producenter och vi mathantverkare möter nyfikna gäster som får ta del av det långsamma mathantverket. Vi hör ofta ordet "levande landsbygd" och det har blivit ett viktigare mål för oss än vi kanske tänkt från början."
Uppvuxen på grannön Orust och utbildad bagare och konditor har Emma varit med på bageriet sedan våren 2020. Hon började som praktikant genom sin utbildning i Göteborg och fick i anslutning ta över en heltidsanställning redan till hösten. Emma ser till att det finns nytänkande och njutbara kondisbitar och kakor till alla fikasugna. Hennes skickliga hantverk med att snitta bröd gör att hon bakar bröden som sedan hamnar i hyllan för försäljning.
"Jag älskar att få vara del av den process där råvaran förädlas till en unik produkt. Vare sig det är att testa nya ingredienser för bakverk eller få snitta nya mönster och se dem spricka upp i ugnen på ett surdegsbröd. Efter praktiken på bageriet var det självklart för mig att fortsätta jobba med hantverket på det här sättet"
Surdegen är A och O i vår verksamhet. Här finns inga genvägar eller överflödiga ingredienser. Alla degar får jäsa i kyl minst 24-48 timmar innan de bakas av i stenugnarna. I mjölsortimentet återfinns enbart en mångfald av kulturspannmål och äldre kultursorter från bönder och mjölnare med personlig kontakt till bagarna. Mjöl, vatten, salt och surdeg är det enda som krävs för ett gott bröd. Så har Lottas Bak&Form bakat sedan 2009.
Vi tar stor stolthet i att använda oss av produkter som i andra sammanhang hade setts som en svinnprodukt. bland annat vassle från äggost, kli som sorterats ut från finsiktat mjöl eller kakaoskal från lokala hantverkare. våra råvaror är ständigt uppdaterade för att vara så lokala och säsongsmässigt aktuella som möjligt.
I urvalet får det närproducerade och lokala vara i centrum. Ju större radien för råvarorna blir desto mer fokus lägger vi på det ekologiska. Anledningen är enkel: flera av de små producenterna i vårat närområde kan helt enkelt inte vara eko-certifierade trots att de arbetar enligt samma principer.
En stor del av våran filosofi är att inte låta något gå till spillo och ser till att aktivt komma på nya sätt att ta tillvara på alla delar av våra råvaror, i varje led i processen. Vi ser även till att inte göra för stora mängder bröd, vilket vårt sätt att långsamt jäsa degarna tillåter. Vi ser hellre till att allt tar slut till stängning.
Vi är även anslutna till flera lokala mathantverksnätverk så som Lokalproducerad i Väst, Eldrimner, Smaka på Västsverige och Hållbarhetsklivet.